Berrie_van_mier » Specials » Dakbedekkingen

Soorten dakbedekking onder de loep

Dakbedekking bestaat al zo lang de mens leeft. Vroeger zocht men een grot op of bouwde een afdak van takken of riet. Weer later bouwde men echte hutten van stammen met een dak van huiden, takken en bladeren of riet. Pas laat daarna werd de dakpan, de golfplaat of de bitumineuze afwerkingslaag uitgevonden.

Dakbedekkingen

Zoals hierboven al gesteld is, is een vorm van dakbedekking iets van alle tijden. Tegenwoordig wordt er van alles ontwikkeld om het huis voor nog langere tijd water- en winddicht te maken. Dit kan dankzij nieuwe technieken op het gebied van kunststof en cement. Hierdoor zijn er steeds meer producten op de markt die langer meegaan, goedkoper te verwerken zijn en soms ook nog beter voor het milieu zijn.

In onderstaande artikelen worden een aantal vormen van dakbedekkingen aan u voorgesteld en een aantal kenmerken van deze materialen vermeld.

Bent u een huis aan het renoveren, dan is het het mooiste om een dakbedekking te kiezen die bij de stijl van uw huis past. Soms bemoeit de gemeente zich ook met dit soort zaken, dus informeer hier altijd even naar voordat u besluit om een heel andere soort dakbedekking op uw huis te plaatsen.

Bij een nieuwbouwhuis zal vooral de hellingshoek van uw dak mee kunnen spelen om te bepalen welke pannen voor u het meest geschikt zijn. Buiten dat dit de keus enigszins kan beperken, kunnen ook de financiën een rol spelen in de keuze.

Verder is het altijd raadzaam om de soort bedekking te bepalen in overleg met de aannemer of leverancier. Die heeft de meeste ervaring en kan u misschien narigheid achteraf besparen.

Dakbedekking: dakpannen

Dakpannen worden al eeuwen lang gebruikt als dakbedekking met als doel het waterdicht houden van uw woning of gebouw. Er zijn ontzettend veel soorten, modellen en kleuren waarin ze gemaakt worden. Hie…

Dakbedekking: het platte dak

Het platte dak is voor veel huizenbezitters een reden voor slapeloze nachten. Gaat het lekken, dan is er buiten de narigheid van een lekkage, meestal ook een aanzienlijke schadepost aan herstelwerk aa…

Dakbedekking: het rieten dak

Een rieten dak staat erg mooi op boerderijen en monumentale villa's. Wat komt er allemaal bij kijken om in een rietgedekte woning te wonen en wat zijn de nadelen. In dit artikel ook meer over het dekk…

Dakbedekking: soorten golfplaten

Golfplaten zijn er in allerlei soorten en afmetingen te koop. Welke golfplaat voor u het beste geschikt is, hangt af van het doel van deze dakbedekking die u voor ogen heeft. Hieronder wat verschillen…
Gepubliceerd door Berrie_van_mier op 09-06-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.